Ahad, 5 Februari 2012

Resepi masakan - Hor Fun Daging & Lada Hitam

Bahan-bahan : ~ 500gm Hor Fun ~ 200gm daging ~ 1 biji cili benggala hijau( dihiris) ~ 1 biji benggala merah (dihiris) ~ 200ml stok ayam ~ 2 sudu besar serbuk lada hitam ~ 2 sudu besar tepung jagung + air ~ 2 sudu besar kicap cair ~ 1 sudu besar kicap cair ~ 1 sudu besar sos tiram ~ 2 ulas bawang putih(diketuk) ~ garam secukup rasa. Cara membuatnya : ~ Panaskan kuali dan goreng Hor Fun dengan kicap cair selama 3 minit ~ Angkat dan bubuhkan dalam pinggan ~ Panaskan sedikit minyak masak ~ Tumiskan bawang putih dan lada hitam ~ Masukkan daging dan cili benggala ~ Apabila daging empuk, masukkan stok ayam, kicap pekat, sos tiram dan sedikit air ~ Pekatkan masakan ini dengan bancuhan tepung jagung ~ Tuangkan keatas Hor Fun tadi dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan