Sabtu, 18 Februari 2012
Lempeng Pisang
Bahan-bahan:
175 gram tepung gandum -
secubit garam -
4 biji telur (dipukul) -
2 biji pisang masak saiz besar - buang kulit dan lenyek -
300ml santan kelapa -
sedikit minyak masak -
-Bahan Hiasan-
sebiji pisang masak - potong bulat nipis -
6 sudu makan jus limau nipis -
sedikit gula aising -
krim -
Cara Penyediaan
Masukkan tepung, garam, telur, pisang lenyek dan santan dalam blender. Kisar sampai adunan halus -
Sejukkan adunan ke dalam peti ais selama sejam -
Selepas sejam, keluarkan adunan dari peti ais dan kacau mesra -
Panaskan sedikit minyak (anggaran 1 sudu makan) di dalam kuali leper -
Tuang 1 sudu besar adunan dalam kuali leper yang telah panas. Ratakan membentuk bulat. Biarkan bahagian bawah masak sehingga warna kuning keemasan -
Balikkan lempeng untuk masak bahagian sebelah lagi sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos atas kertas tisu.
Buat hingga adunan habis. (Boleh dapat anggaran 36 keping lempeng) -
Hidangkan beberapa keping lempeng dalam pinggan dengan susunan hirisan pisang, renjis sedikit jus limau nipis, tabur sedikit gula aising dan letakkan sesudu krim di tepi lempeng .
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan