Sabtu, 18 Februari 2012

Lempeng Pisang

Bahan-bahan: 175 gram tepung gandum - secubit garam - 4 biji telur (dipukul) - 2 biji pisang masak saiz besar - buang kulit dan lenyek - 300ml santan kelapa - sedikit minyak masak - -Bahan Hiasan- sebiji pisang masak - potong bulat nipis - 6 sudu makan jus limau nipis - sedikit gula aising - krim - Cara Penyediaan Masukkan tepung, garam, telur, pisang lenyek dan santan dalam blender. Kisar sampai adunan halus - Sejukkan adunan ke dalam peti ais selama sejam - Selepas sejam, keluarkan adunan dari peti ais dan kacau mesra - Panaskan sedikit minyak (anggaran 1 sudu makan) di dalam kuali leper - Tuang 1 sudu besar adunan dalam kuali leper yang telah panas. Ratakan membentuk bulat. Biarkan bahagian bawah masak sehingga warna kuning keemasan - Balikkan lempeng untuk masak bahagian sebelah lagi sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos atas kertas tisu. Buat hingga adunan habis. (Boleh dapat anggaran 36 keping lempeng) - Hidangkan beberapa keping lempeng dalam pinggan dengan susunan hirisan pisang, renjis sedikit jus limau nipis, tabur sedikit gula aising dan letakkan sesudu krim di tepi lempeng .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan